Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2008 14:05 - ДЕФИЦИТ ОТ СРАМ СЪЩЕСТВУВА У НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ
Автор: realist Категория: Политика   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2008 15:42


НА НЕ ЕДИН ПОЛИТИК

О, неразумни юроде,
поради что се не срамиш
така жестоко народа
всеки ден ти да мамиш?!

Турхан РАСИЕВ



Ненормално е законодателството, сътворявано от народните представители
. Тях пък ги избираме на съвсем нормални избори ние - нормалните гласоподаватели. Значи - ненормалното у нас си е напълно нормално нещо. От години вече много се говори за ляво и дясно пространство в обществения живот и това, разбира се, ни засяга, защото общественият живот някак си, без да искаме, се преплита с личния ни.  Изборите винаги са провокирали ораторското изкуство на политиците и са давали тласък на тяхното красноречие. Според Волен Сидеров в нашата страна има дефицит на справедливост. Но какво стана с партия “Атака”? Партията, която силно пропагандираше, че “се стреми да защити българските национални интереси”. В момента нейните лидери в лицето на Ваньо Хърков и други негови съпартийци противоречат на идеологията си и отстояват собствените си интереси. "За депутата пенсия като президент", обявява от първа страница "24 часа". Депутатите да се пенсионират на 55 г. и да вземат 70% от заплатата като народни представители, са предложили народни представители с проектопромени в Кодекса за социално осигуряване. Днес това прави 1455.30 лв, а утре повече, защото на всеки три месеца парламентът актуализира парите си според средната заплата в обществения сектор, коментира вестникът. (Какво безочие! На целия фон на мизерия, на който е подложен обикновения човек да подават такива искания.)
image
Първият подписал е Ваньо Хърков от "Атака", следват няколко негови съпартийци, депутатите от левицата Иван Даков, Станка Маринчева, Костадин Кобаков и Борис Николов. Участват представители от опозиционната БНД, както и независими, сред които Петър Берон. Депутатите, чийто пълен мандат е изтекъл, не са избрани в следващото Народно събрание и са навършили 55 години, да се пенсионират, независимо от размера на осигурителния стаж и да получават пенсия в размер на 70% от възнаграждението на народен представител. Ваньо Хърков обясни пред Дарик радио, че много други депутати го подкрепят, но не смеят да декларират одобрението си, макар че със Закона за конфликта на интереси доста се ограничавала възможността да не изоставят основния си занаят преди да бъдат избрани. Освен нова такава била световната практика по въпроса за пенсионирането на народните представители, дори без ограничение за възраст. Така щяла да се възстанови и практиката от Великото народно събрание за предвидено право на пенсия след изтичане на пълния мандат, макар и отхвърлена от следващия парламент. „Гледам какво се получи с бивши депутати – излизат от парламента заради положението, че при конфликт на интереси нямат правото да работят, излизат и са в безтегловност. Имам колега, който казва, че бил в парламента, а сега не могат да го назначат нито като санитар, нито като медицинска сестра. Изнемогват. Има и депутати, записани в Бюрото по труда.”, обясни Хърков. (Чак да ги ожалим клетниците!) На противоположното мнение беше и депутатът от ОДС Ваньо Шарков, който е лекар. „НС не е втора институция, че да плаща на някого пенсиите. НС е решило на кого ще плаща пенсиите и това са бившите президенти на държавата. Достатъчно, точка по въпроса! Никакви депутати-пенсионери! Ако им е такава мъка, да не са ставали депутати. Ако държат да се връщат в професията си, всеки иска да се върне в професията си, ще положат усилия и ще се върнат. Всеки един от лекарите, минали през НС, продължават да работят”, каза Шарков. Идеята на вносителите е средствата за осигуряването на пенсиите на депутатите да не идват от общата осигурителна система, а от бюджета на парламента.   А от къде идва бюджета на парламента? Защо поставят това искане, като преди година силно настояваха да вдигнат възрастовата граница за пенсиониране? В момента свалят летвата за тях привилегированите – на 55 години да се пенсионират, независимо от размера на осигурителния стаж. Мисля, че някои от тях дори не са и работили, за да разчитат на осигурителен стаж. И защо е този  страх, който таят, че не могат след това да се реализират? Отговора е ясен - явно не стават за друга работа, а и не са научени да работят.   Сигурно и вие имате конкретни отговори?

image
  ЖАЛКО Е САМО, ЧЕ НАРОДЪТ Е КАТО СТАДО! ЧАКА ПАСТИРА ДА ГО ПОВЕДЕ С ТОЯЖКАТА И ДА ГО НАЛАГА. А В КРАЙНА СМЕТКА КАКВО САМО НИ ОСТАВА ... БЛЕЕНЕТО НА СТАДО ОВЦЕ.   Забележка: След броени месеци ще си избираме нови пастири и трябва да помислим сериозно, тъй като бъдещето е и в нашите ръце!

ПРЕД ПАРЛАМЕНТА
- Геле, тия хора тук, живи да ги оплаче човек, не се ли преуморяват - заседания, комисии, закони, препирни, лобирания, пари...

     

- Народът е казал - "… умора няма". А щом няма умора,  как ще се преумори!

          Бройко ПРОЙКО  

Най-после сме страна демократична -
с узаконени мутри и мутреси. 
Защо човек да мрази, да обича, 
щом може да си праща SMS-и?
Ограбен, до ръба на нищетата
покорно свит, вместо да се изправи, 
задрасква той на тотото числата, 
гласува за красавици и крави...
Парите бързи и парите лесни
го чакат да ги грабне от екрана. 
В родината на Ботев и на Левски
кажи, народе мой, какво ти стана?!?
Паисий в гроба се обръща днеска, 
брадата сам си скубе Каравелов... 
Но ти звъни, звъни във "Златна треска"
и вдигай вота на Пиш-ман Гарелов!
О, екшън! Колко българи големи
умряха, без да стигнат двеста бона. 
Те нямаха пари за GSM-и
и затова напуснаха "купона"...
А аз съм жив! Навярно, за да видя
до дъното падението хорско, 
за да крещя от болка и обида -
като случаен гларус над Приморско.
"Стани богат!" Въпросът е от вчера: 
я ми кажи: под робското небе
кой там в Русчук захапа револвера -
дали бе Кънчев или Ангел бе...
Не отговарям. Просто няма смисъл
в безумен хор и аз да вдигам глас. 
Което премълчах, съм го написал -
дано да е достигнало до вас.
  стихотворението е на  Иван НЕНКОВ




Тагове:   Нашите,   срам,   дефицит,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 862753
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930