Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2009 14:12 - Защо децата днес са агресивни?
Автор: realist Категория: Политика   
Прочетен: 4112 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2009 14:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageВ началото на 21 век, въпреки напредъка на материалната и духовна култура, все повече се увеличават проявите на агресивно поведение, изразяващо се в различни форми на насилие. Тези прояви често имат различни причини, но е по-лесно да се обясняват и оправдават с агресивната природа на човека. Не трябва да се слагат под един знаменател всички, когато един е извършил нещо неприемливо, а да се помогне за завръщането на тази личност в обществото. Много фактори влияят върху формирането на личността, някои от тях са предпоставка за агресивно поведение. В социализацията на индивида възникват противоречия, те не могат да бъдат изкоренени.

След 1990 г. настъпи едно тотално разрушаване на старите ценности без обаче да бъде предложен нов модел. Децата бяха оставени сами на себе си. Сега през последните 15-ина години обаче виждам как всеки ден душичката им се гърчи. Те търсят отговор на много въпроси, които ги вълнуват. Но няма кой да им го даде.

Формирането на представите за добро и лошо, за правилно и неправилно се формират още в семейството. Дете, чиито гневни изблици или хленчене печелят вниманието от родителите, ще се научи да използва това поведение, за да постига удовлетворяване и на други подобни искания в бъдеще. Родителите могат да си купуват моментно облекчение, като отстъпват пред гневните избухвания или хленчовете на детето, но по този повод неволно подкрепят гнева и агресивното поведение и увеличават шансовете те да се появят отново.

Към едно дете трябва да се подходи внимателно. Да се въздейства върху психиката му, да се вникне в съзнанието му и да се разберат мислите и представите му, а чак след това да бъдат променяни. Все пак всяко дете в душата си е като свободолюбива птица - ако и отрежеш крилете, ще умре; но ако я оставиш да лети безспир, ще се преумори и пак ще умре. Така че възрастният трябва да намери "златната среда" - нито да действа прекалено драстично и да ограничава твърде много детето, нито да му позволява абсолютно всичко и да е безразличен към съдбата му. Защото, ако един добър по-възрастен човек не покаже правия път на детето, то наистина няма кой друг да го направи вместо него.

Грубиянството в училище идва отвън. То е една от големите заплахи за самата институция, за младите хора и за обществото. Училището е такова, каквито са обществото, улицата и парламентът.

Нарастването на проявите на насилие е изключително остър и болезнен проблем. Още повече че грубото поведение е постоянен спътник в училищния живот. Все по – често ставаме свидетели на жестоки и безпричинни сбивания, водещи до леки и по – тежки повреди, на грубо отношение към преподаватели, родители и други възрастни.

Все по-често в информационния поток, с който ни заливат медиите, заема постоянно място една тема, която буди основателна тревога - това е проблемът за насилието, грубиянството, което се шири около нас и ни изпълва с безпокойство. Масовото излъчване на насилие по телевизията (филми, предавания, реалити шоу), компютърните игри, изпълнени с насилие - това са областите, към които се насочват децата.

В днешно време се забелязва по-високо ниво на чувствителност и агресивност у подрастващите. На фона на непрекъснато нарастваща детска престъпност у нас и намаляването на възрастовата граница на извършителите става ясно до колко тревожен и значим е разглежданият проблем.

Агресията у подрастващите трябва да се унищожава "от корен", защото е жалко един млад човек да провали живота си и да погуби душата си заради една необуздана страст.

Съществено значение за намаляване на агресивните действия има възпитанието и самовъзпитанието на човека. То се постига чрез стремежа да се избягват преживяванията на омраза към другите, като не трябва да се допускат чести и дълготрайни състояния на потиснатост и на стресове. Ако човек не може да избягва преживяване на ядосване, необходимо е да се научи да го овладява, като не му дава възможност да се изразява в агресивни действия.

Културата на поведението, хуманизирането на взаимоотношенията има важно значение в процеса на възпитание и самовъзпитание. Уважението към личността на другия, зачитането на неговите права и достойнства е съществен показател за хуманизирането, а оттам и за преодоляването на проявите на агресия между хората.

На света няма идеален човек, затова е нормално всеки понякога да проявява несъгласие, да спори, да се кара. Обаче това му "човешко право" той трябва да използва с мярка, според случая и да не се увлича прекалено, за да не се получи агресия от негова страна. А агресията в действителност е много опасна, затова никой не трябва да си служи с нея, защото може да има много по-лоши последици от накърнени убеждения, като например фаталните, но не само за околните, но и за самия агресивен човек.

Ако има някаква съществена причина детето да се държи агресивно и то го прави в голяма доза, то тогава трябва да се вземат мерки от страна на родители, учители, общество. Вярно е, че такива деца по-трудно се поддават на възпитание и влияние от страна на възрастните. Но все пак, придобилите повече житейски опит, са длъжни да полагат усилия да променят към по-добро децата си, защото те са част от бъдещето и ако те са лоши, и бъдещето ще е лошо за всички. Това е доста мащабно, но все пак вярно твърдение. 

 ЗАТОВА ГРИЖАТА ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА Е ОСНОВНАТА ГРИЖА ЗА НАШЕТО БЪДЕЩЕ!





Тагове:   агресия,


Гласувай:
0



1. buket - Държавата е майка на всички ни
27.05.2009 19:30
Тя храни...следователно и възпитава...
цитирай
2. анонимен - Не съм усетила държавата да ги храни
28.05.2009 09:04
А доколкото възпитанието при повечето е улично
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 860330
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031