Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 15:02 - Земеделието е изправено пред катастрофа за 3.5 млрд. евро
Автор: realist Категория: Политика   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
0



Новият аграрен министър откри тежко наследство в министерството, управлявано 8 години от ДПС

Замразените 140 млн. евро по САПАРД ще се окажат дребна сума в сравнение с очакваната загуба на 3.5 млрд. евро - субсидии от Брюксел за българското земеделие. Те се оказват заложени на карта заради нехайството на предишната власт и изникващи злоупотреби. "Под заплаха са средствата по програмата за развитие на селските райони, чийто бюджет до 2013 г. е 3.2 млрд. евро. Там ДАНС се натъкна на редица злоупотреби", алармира вчера аграрният министър Мирослав Найденов.
Най-пряко са застрашени десетки хиляди стопани да не получат тази година 700 млн. лв. преки субсидии за нивите си заради неизпълнени ангажименти. Заплашените общо 3.5 млрд. евро са 64% от 5.5 млрд. евро, които се предвижда Евросъюзът да отпусне за българското земеделие до 2013 г. Заедно с известните вече неразбории около регистрирането на животните сумата, която управляваното от ДПС вече 8 години българско земеделие ще изгуби, може да се окаже и по-голяма. За много тежките проблеми по усвояването на еврофондовете предупреди вчера и "Сега" в анализа "Истинският брюкселски шок в земеделието предстои".
"Силно сме обезпокоени дали ще може да изплатим 700-те млн. лв. за ниви. Две поредни години предишната власт не е актуализирала цифровите снимки на земеделските парцели, по които се осчетоводяват помощите. Сега това трябва да се направи в невероятно краткия срок до края на септември", каза Мирослав Найденов.
До 30 септември трябва да се актуализират снимките за поне 40% от територията на страната. Финансовото министерство е отпуснало за това 18 млн. лв., но в аграрното министерство не е обявена обществена поръчка. "Сигурно защото не са се разбрали на коя приближена фирма да я дадат", добави Найденов.
Очаква се днес кабинетът да разгледа няколко варианта за спасяване на тези 700 млн. лв. Единият е да се купят готови сателитни снимки, а другият - да се избере с директно договаряне фирма за заснемане на територията и тя да започне да работи от средата на август.
Ситуацията е повече от тежка, защото от месеци насам страната е заплашена да връща част от същите субсидии за ниви, раздадени вече през 2007 г. Това са единствените плащания в земеделието, които се получават автоматично в зависимост от притежаваната земя и са единствените сигурни. Останалите субсидии се печелят чрез проекти.
Найденов бе категоричен, че има и реална заплаха за програмата за развитие на селските райони, чийто общ бюджет е 3.2 млрд. лв. до 2013 г. Тази програма е наследник на САПАРД и е единствената възможност занапред да се модернизират ферми и предприятия. Министърът обоснова безпокойството си с доклад на ДАНС за големи злоупотреби във фонд "Земеделие" и дирекция "Развитие на селските райони". "След като се запознах с него, взех решение да уволня шефката на дирекция "Развитие на селските райони" Мирослава Георгиева. Скоро ще бъде сменено и ръководството на фонд "Земеделие", изчакваме само да бъде съставен нов управителен съвет на фонда", каза Найденов.
Именно дирекцията на Георгиева изработи всички наредби, по които се усвояват пари по САПАРД, програмата за развитие на селските райони и преките плащания. Георгиева е член в мониторинговия комитет по тези европрограми. "Не знам защо ме уволняват. По-рано днес министърът ми каза, че има някакъв доклад на ДАНС, който не може да ми даде или да ми каже какво пише в него. Помоли ме сама да си подам документите за напускане", коментира пред "Сега" Георгиева.
Проверка на "Сега" показа, че всъщност става въпрос за доклад на ДАНС отпреди няколко месеца, който още през март-април т.г. е бил предаден на прокуратурата. По него още тогава бе обявено, че се разследват поне 100 случая със съмнения за злоупотреби. От одитни доклади на Еврокомисията м.г. станаха ясни някои от измамите. Например в град Левски местните служители изобщо не реагирали, че фермери вместо ниви са декларирали сметище, каменна кариера и мотописта. В други части на страната пък европарите отидоха у хора, които са декларирали гробища. После фонд "Земеделие" провери случаите, но не изкара нищо нередно.
Министър Найденов заяви, че се работи спешно и по създаване на идентификационната система за добитъка, в противен случай и животновъдите са заплашени да не получат нито лев. Миналото лято фермерите блокираха пътища и протестираха в центъра на София именно заради тези пари. Още в първата си среща с тях вече като премиер Бойко Борисов им заяви, че ще направи всичко възможно да не идват пак с тракторите в София.
Вчера стана ясно, че аграрният министър замразява и всички обществени поръчки, тъй като заради кризата ще се преразгледа кои от тях са нужни. Във ведомството вече има и ревизия на направените заменки и скоро те ще бъдат обявени в публичен регистър. Ще се направи одит на дейността на всички директори на служби към МЗХ. Новата власт обеща да създаде и Агенция за безопасност на храните, какъвто ангажимент има България към Брюксел.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 861547
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930