Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2009 11:20 - 82% от домакинствата у нас живеят в лишения
Автор: realist Категория: Политика   
Прочетен: 1256 Коментари: 2 Гласове:
0



Това показва изследване на качеството на живот в ЕС, направено от Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, цитирано от в. "Сега"

82% от домакинствата в България не могат да си позволят поне един важен разход в бита си - адекватно отопление на дома, ваканция, подмяна на стари мебели, месо на трапезата през ден, нови дрехи, гости веднъж месечно.

Разликата в задоволяването е толкова голяма, че 25-те процента най-богати у нас страдат от повече лишения от 25-те процента най-бедни в Дания, Финландия, Люксембург, Холандия и Швеция, пише в. "Сега".

Това показва изследване на качеството на живот в ЕС, направено от Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд. То е проведено чрез 35 000 интервюта в 31 държави през периода септември 2007-февруари 2008 г.

България прилича по стандарт на живот повече на кандидатка, отколкото на членка на ЕС, отбелязват европейските експерти. Доходът на домакинствата е едва 1/3 от европейския и е най-нисък в ЕС, като е съизмерим по-скоро с този на Македония.

Ако в старите държави членки едно на десет домакинства не успява да плати навреме сметките си, то в България този процент е 25%, отчита още изследването.

Страната ни е на първо място по дял на домакинствата, които не успяват да свържат двата края - 41%. Тук, макар и с малко, ни изпреварват дори страни извън съюза като Македония и Турция.

У нас човек трудно успява да намери помощ в случай на спешна нужда. 16% от домакинствата няма от кого да вземат 500 евро назаем, ако им се наложи. Поради някои национални особености в тази група сме заедно с Белгия, Франция и Германия, докато в Гърция и Хърватия например такъв проблем почти не съществува.

Страната ни се различава от старите членки на ЕС и по друг показател - съжителството на няколко поколения под един покрив. В 16% от бедните домакинства у нас съвместно живеят три поколения, докато в скандинавските страни този процент е под 1.

Изследването, цитирано от "Сега", потвърждава и често споменавания факт, че българите са сред най-неудовлетворените и нещастни жители на Европа. Заедно с Македония страната ни е единствената сред членките и кандидатките, където оценката за удовлетвореност от живота не успява да прехвърли средата на скалата и е 5 по десетобална система.

По-малко от 30% от българите смятат, че животът им отговаря на това, което биха желали. Тук се отклоняваме от обичайното - при младите хора традиционно има висок процент съвпадение на мечти и реалности, който спада в средната възраст и отново се покачва в старостта. У нас обаче с годините усещането за осъществяване в живота само спада.

Въпреки че по отношение на заетостта България стои сравнително добре дори сред старите членки на съюза, отстъпваме по отношение на наетите на непълно работно време - у нас така работят 1% от хората, докато за ЕС този показател е 17%.

Средно в ЕС се работи 38,5 часа на седмица, докато у нас мъжете се трудят по 42,1 часа, а жените - 40,9. Тук рекордьор е Турция, където мъжете отчитат 54,9 часа на седмица.

България е сред страните, където най-трудно се постига баланс между работа и семейство. 63% от хората у нас признават, че поне няколко пъти в месеца им се случва да са твърде изморени от работа, за да свършат домакинските си задачи, при 48% средно за съюза.

17% пък признават, че трудно се концентрират на работа поради семейните отговорности, докато за ЕС този дял е 12%.

Макар че сме сред първите места в Европа по собствени жилища, въобще не сме доволни от дома си. По десетобална система българите оценяват с 6 дома си - най-ниската дадена оценка от всички членки и кандидатки.

На 27% от българите мястото не стига, 17% се оплакват от мухъл и плесен, 25% нямат вътрешна тоалетна (тук само Румъния е пред нас с 35%), а 12% нямат баня или душ.



Тагове:   шест,   осем,


Гласувай:
0



1. анонимен - Как оценяваме това
07.04.2009 11:29
Как следва да оценим горното изследване :
1. Като песимистично с оптимистична нотка ?
2. Като песимистично с песимистична нотка ?
3. Като песимистично - реалистично ?
Тук вече имат думата социолозите и другите ...ози, както и апотеозите на разни ...ози за най-сполучливото правителство на България за всички времена.
цитирай
2. анонимен - Като песимистично - реалистично
07.04.2009 16:05
Жалко е, че в 21 век хората са подложени на такива унизителни за тях условия на живот. Въпреки, че се водим сред първите места в Европа по собствени жилища не може да се каже наистина, че хората ще са доволни след като нямат най-елементарните необходими условия - вътрешна тоалетна и баня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 860339
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031