Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 09:24 - ФАЦ: Борисов все пак се подхлъзна
Автор: realist Категория: Новини   
Прочетен: 4058 Коментари: 2 Гласове:
4



21.01.2010 00:02

Българският премиер придоби нов опит - опозна усещането за политическо поражение, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от "Дойче веле"

Авторитетният "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ.net) посвещава на случая "Желева" цели три статии - обширна информация, започваща от първа страница на вестника, лаконичен редакционен коментар и обстоен анализ от Михаел Мартенс.

Щеше да е изненада, ако ЕП този път не се бе възползвал от властта си да одобрява новата Европейска комисия като цяло и бе приел безропотно предложението на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу.

Преди пет години жертвата, оправдано или не, беше италианецът Роко Бутильоне, а този път - предвидената за комисар по международното сътрудничество и хуманитарна помощ българка Румяна Желева.

Тя поне улесни нещата за Барозу и за ЕП като официално сама оттегли кандидатурата си и същевременно подаде оставка като външен министър.

При положение, че г-жа Желева продължава да бъде подкрепяна от едната фракция, към чието партийно семейство принадлежи, но се отхвърля от трите останали фракции, можем да заключим, че не е ставало дума само за компетенции или данни за финансовото й състояние.

Парламентът просто искаше да демонстрира малко мускули. Това се казва в краткия редакционен коментар на ФАЦ.

 

Борисов опозна усещането за поражение

 

Много по-обстоен е анализът на балканския кореспондент на вестника - Михаел Мертенс. Ето какво пише той:

Българският министър-председател Бойко Борисов, спечелил през месец юли 2009 г. първите парламентарни избори след приемането на България в ЕС, през тези дни придоби нов опит - опозна усещането за политическо поражение.

Досега той нямаше тази възможност, защото възходът на Борисов и неговата твърде пъстро съставена партия ГЕРБ досега беше неудържим от нищо и никого.

На гладкия Брюкселски паркет бившият телохранител на сваления комунистически диктатор Тодор Живков обаче все пак се подхлъзна.

За въздействието на това поражение в самата страна е на първо време без значение дали обвиненията срещу неговата външна министърка, която Борисов искаше да изпрати за еврокомисар в Брюксел, са оправдани или не.

До доказване на противното има редица аргументи, че тук действително бе инсценирана кампания срещу г-жа Желева, при което не на последно място вътрешнополитическите противници на Борисов, които досега просто нямаха коз срещу него, злоупотребиха с европейската сцена за едно чисто българско окалване, пише Мартенс.

Авторът припомня още веднъж цялата история около Желева и я свързва с българската вътрешна политика.

Цитира се изказването на шефа на социалдемократическата фракция в ЕП Мартин Шулц, че Желева и нейната некомпетентност били представителни за правителството на Борисов. След този цитат Мертенс продължава така:

 

Критиката от Брюксел - с двойна острота

 

Ако български опозиционен лидер бе казал нещо подобно, то това нямаше да произведе никакво впечатление в България.

Изречена от водещ европейски политик обаче, критиката придоби двойна острота, защото българите нямат доверие в собствените си институции - те вярват повече на европейските.

Ето защо и постът еврокомисар е един от най-важните, които София определя, пише Мартенс.

Анализът му завършва така: В България отхвърлената кандидатура на Желева бе често окачествявана като "срам", но, както често става, този позор бе оценен като домашно производство. Например в един саркастичен коментар на вестник "Труд" в общи линии се казва, че очевидно ЕС продължава да е единствената възможност за отърваване от неудобни политици като Желева.

В друг вестникарски коментар се казва, че ако Желева действително е излъгала за миналото си като бизнесдама, то кандидатурата й е трябвало да бъде оттеглена с усет за стил и достойнство, а не след окалващата кампания на български депутати, дължащи кариерите си на купени гласове или на подкрепата от страна на организираната престъпност.

  VESTI.BG



Гласувай:
4



1. анонимен - Мадам, Йелева, Джилейва или Жевела я пращат в „девета глуха”, дай, Боже, всекиму – посланик
21.01.2010 10:17
Начасничавото поведение на екипа в управлението на ГЕРБ, който решаваше съдбата на еврококомисаря ни в продължение на няколко часа от вчера, накрая доказа, че се е превърнало в правило. Цветанов обяви, че последното решение на герберите е Румяна Желева да бъде уважена в желанието си да се оттегли и от външноминистерския си пост. Самият Борисов можело да съвместява и него, но този вариант се очертавал като малко вероятен. Новините от последния час потвърдиха една отпреди спряганите версии, че министър Младенов последно е фаворитът за дипломат №1.
Какво ще прави депресираната Руми. Ами ще се покрие. По-точно ще я покрият като в соцвремената, когато провалилите се политици ги заточваха в Диарбекир, пардон – в странство като посланици. Тъй като Желева, на която така и не улучиха името дълбоко впечатлените от нея евродепутати, е немскоговоряща и има възможност да избира между кариерата на шеф на дипломатическите ни мисии в Австрия, Германия и Швейцария, тя вдигнала капризно пръстче и заявила категорично, че предпочита Германия. Лошото е, че в момента се овакантява мястото в Австрия и така Йелева или трябва да чака, или трябва да се задоволи с недотам предпочитаната Австрия. Но да я мислим ли? Такива като нея са неунищожими. Да са живи и здрави…
Последният куриоз е обсъждането на въпроса за това може ли да се върне на позицията евродепутат. Но, както се оказва и това е невъзможно.

Посланичеството ще успокои духовете – и нейния, и на българите. Тя, че ще си изпише вежди, а нашего брата, че ще я забрави…

Разкрития
цитирай
2. realist - Към старозагорци: Защо биете министрите?
21.01.2010 11:25
РАЗКРИТИЯ
Много отрано започна недоволството към новите управляващи. Какъв знак е това? Ще изкара ли правителството на Бойко цял мандат? Особено след шумния провал на Желева… Не искам да правя прогнози сега, но нещата никак, никак не вървят на добре.
В окото на бурята се оказа министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Но не природата се разбунтува този път, а народът, на който явно му пука за природата, и за собственото му здраве.
С нея беше и министърът на отбраната Николай Младенов и по време на срещата им с областната управа в града около 200 души се събраха на протест пред сградата. Гражданското недоволство ескалира и яйце се разби на метър от Нона Караджова върху вратата на областната управа. Николай Младенов пък беше заплют от протестиращ.
Исторически погледнато, не е странно недоволството на старозагорци. Все пак от Верея е започнало най-първото въстание срещу турския окупатор, нищо чудно оттук да тръгне и вълната, която ще помете сегашните управници. Не че имат кой знае каква пряка вина. Чисто и просто на народа му писна!
Голяма част от протестиращите старозагорци бяха с маски на лицата и транспаранти „Чист въздух и ясен отговор за Стара Загора!“ и „Спрете геноцида за децата ни“. Тяхното недоволство беше срещу обгазяването на града и и многогодишното бездействие на областната управа. На екоминистъра беше връчен буркан с плюшено мече в него, което символизира състоянието, в което се намират в момента децата на Стара Загора – принудени да останат вкъщи при обгазяване.
Всички в България трябва да подкрепят старозагорци. Градът е замърсен от индустриалните отпадъци които изхвърлят Тецовете, полигонът в Змейово и фабриката за брикети. На полигона се унищожават ракети по най-примитивния и стандартен начин. Всичко това е за сметка на здравето на хората. Трябва да се вземат мерки да се прекъсне безогледното индустриално замърсяване и се издигнат ясни европейски критерии за замърсяване на околната среда. Тогава печалбарите, които експлоатират и тровят народа неизбежно ще се бръкнат в джоба, за да си филтрират отпадъците си. Спомнете си Русе. Помнете Гълъбово! Всяко трето дете в тези градове страда от някаква алергия. Голяма част от старозагорци, които живеят по високи етажи, могат да потвърдят, че газовите облаци винаги идват от север, където е полигонът.
И ако проблемите в града на липите идват от север, то проблемите на правителството явно ще започнат от Южна България! Време е този примитивизъм да спре! Време е в Стара Загора, Русе и Гълъбово въздухът да стане чист. Време е политиците да не мислят само за собствената си изгода, но и за народа си.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 862818
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930