Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 15:20 - Отчайваща статистика
Автор: realist Категория: Политика   
Прочетен: 3625 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 76% от младежите ни не знаят за какво живеят

image76% от младите хора на възраст от 16 до 20 години не могат да се самоопределят, сочи изследване на института по психология към БАН, представено от ст.н.с. Антоанета Христова.

Те не са способни да кажат за какво живеят, кои са техните идеали и за какво се борят, за какво мечтаят и кои са враговете им.

51% отричат всичко, което предлагат родителите им, като търсят собствени решения. 14% са в абсолютна неопределеност и нямат свои търсения. 16% пък имитират напълно родителските стремежи и очаквания.

Ценностната система на младите хора в периода на прехода е много сериозно разклатена, коментира ст.н.с. Христова. Според нея тревожното е това, че сега българската общност се намира в най-дълбоките води на прехода, като още не е стигнала дъното му.

В момента у нас има пълно разместване на ценностите като социалните правила и норми, скромност, учтивост, почит към възрастните, самодисциплина отстъпват място на самореализацията на всяка цена.

Данните бяха изнесени по повод стартиралата трета национална школа за докторанти и млади изследователи „Социалните науки за запазване и развитие на националната общност“.

Бием камбаната - учените психолози, социолози, антрополози имат социални модели, които могат да помогнат за намаляване на стреса, за по-добро функциониране на обществото в новите условия, за облекчаване на процеса на адаптация и идентификация, каза Христова, която е и директор на школата.

Според нея държавата трябва да използва тяхното знание и да вземе мерки за измъкване от кризата, в която е затънало българското общество. За съжаление общият брой на учените намалява, за разлика от другите страни, науката все повече се феминизира, тъй като заплатите на учените остават ниски.

Христова изтъкна още, че българското образование създава хора, които научават факти, но не как да решават проблеми, каквато е философията на западното образование. Когато тези знаещи личности попаднат в сложна социална ситуация, те могат да изживеят сериозен проблем.

Според психолога не е случайно, че през 60-те филмите на Холивуд, който е следвал политиката на САЩ, са завършвали с хепиенд – така американците са насърчавани да се борят и да побеждават.

от DNES.BG

ПРЕДИ ПОЛОВИН ГОДИНА И НА МЕНЕ МИ БЕШЕ ЗАДАДЕН ПОДОБЕН ВЪПРОС И ТОЧНО ЗАТОВА СТАТИЯТА МЕ ВПЕЧАТЛИ. 

 


Тагове:   младежи,   апатия,


Гласувай:
0



1. pegas08 - Поздрави, приятелю!
22.05.2009 16:45
Поздрав и на модерацията, че прояви мъдрост и те постави там, където трябва да бъдеш. До гуша ми дойдоха котетата на тази или онази мадама, докато ситуацията е такава - болно общество.Успех!
цитирай
2. giorgiocbr - Погледа на младите хора е вперен отвъд граница,
22.05.2009 17:31
Единици са тези които на база семейни контакти и успех успяват да си намерят подходяща добре платена реализация тук.

Самосъздалите се се борим като прасе с тиква с балканските нрави, и оцеляваме и се развиваме въпреки, а не благодарение на условията.

Безидейната безперспективна но добре платена работа в Европа е най-честото спасение от бедността и мърсотията тук.

За съжаление.
цитирай
3. анонимен - *
22.05.2009 18:18
http://internationalist.blog.bg/novini/2009/05/21/da-spasim-goran-nevinnoto-angelche-na-porochna-bylgariia.337763
цитирай
4. boristodorov56 - България - умира,
22.05.2009 18:51
тази обезсърчителна и тъжна статистика показва
точто това.
Естествено, че Европа е спасението!
Нима трябва в името някаква кривозбрана представа за патриотизъм - младите хора да се превръщат в крепостни селяни на червените гаулайтери?
Животът ще продължи - това е по-важното,
щом светът е глобално село - България е там,
където е и последния българин.
цитирай
5. анонимен - до pegas08
22.05.2009 22:29
Какво те дразнят котетата и до кога ще се докарваш на kleopatrasv и компания бездарни поети със злословия срещу мен ??? Защо обвиняваш в лъжи модерация –никога не съм била с котета център на блогерите ,дори и сега ,когато провеждам конкурса си за име , koeто е вид анкета за активността на блогерите и теми вълнуващо същите !
Каква злоба само ,лъжи и кражби от тези клептомански клеопатренски "поети "-
Хакери мръсни !Самоунищожаващи се с лъжи и подмазване на бездарните !
Моля за извинение автора !
Това за което пише е очевадно .България няма специалисти и адекватни дисциплини в училише ! Има само помияри с връзки и изопачено мислене по всички въпроси . Глей блога и се сещай - какви са интелигентите и какво е обществото и какво го вълнува - за крадено изкуство и кич със секс и чалга ! Поздрави за поста !
цитирай
6. gosho568 - Отчайваща статистика...
23.05.2009 01:34
Този път, анкетата е много права, даже са малко отчетените проценти! Много млади хора са объркани, а старите хора са озлобени до гуша от неуспеха си! Новините също спомагат за тези проценти, като затрупват хората с негативни емоции, вместо да съобщават позититивни и образотелни новини, които да образоват и да накарат хората да се чувстват по-добре! А за блогерите да не говорим, толкова много отчаяни и нещастни хора търсят внимание и слава, като например "един" Анонимен блогер!
цитирай
7. teddka94v - Много тьжно!
23.05.2009 01:44
Найстина и аз забелязох това, че повечето ми приятели в Бьлгария си нямат и напредстава за живота. А аз мислех че сьм страна, и не знаех просто как да опиша картинката на майка ми миналото лято. Може би аз щях да сьм сьщата, но на време нашите ни изведоха в чужбина. :( Е, от мен много усмивки и лека !!
цитирай
8. ivesa - :(((
23.05.2009 14:11
реформите в образователната система не са ефективни.Бавно,тромаво и некомпетентно се променя системата на средното образование.Материалната база е под всякаква критика.Учителите по предмети тичат да работят нискоквалифицирана работа,за да преживяват.Училищните ръководства са неподготвени,обграждат се с административни служители.Когато учители се разболеят и не могат да отидат на работа,директорите се обаждат на пенсионирани учители,да им взимат часовете.На редовните учителски места и в директорските екипи има хора над шестдесетгодишна възраст.Все още успеваемостта на учениците се оценява само като заучено знание.Уменията за социална реализация са назаден план,вместо да са приоритет в работата на педагозите.
Децата в началния етап на образование от първи до четвърти клас притежават голям потенциал за развитие,но ситемата в този си начин на функциониране го разпилява.Добре че идват избори,дано дойдат по-способни ръководители!
Поздрави за постинга!:)))
цитирай
9. анонимен - Защото ние не живеем тук от вчера ...
23.05.2009 15:02
Прочетете страницата внимателно и не пропущайте нищо до последната буква. Да не заемам много място - ето адреса http://ziezi.net/trakite.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 862915
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930