Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 11:32 - Колко е трудно да бъдеш сериозен (политик)
Автор: realist Категория: Политика   
Прочетен: 1992 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕДНА РАВНОСМЕТКА ЗА ИЗМИНАЛАТА 2009 г. 

Харизматичен минотавър, който, стига да не бъде дразнен и да работи на спокойствие, ще отмени световната икономическа криза. Политик, който и на куц крак може да бие всекиго, не толерира яденето на кюфтаци и още по-малко ултиматумите. За него говорят, че мъже пред развод ще го търсят, за да върне жените им, а майки от цял свят - да набие лошите гаджета на дъщерите им. Това описание може да подхожда на главен герой от сериал с неизчерпаем брой епизоди. В случая обаче става въпрос само за част от цветистите фрази на премиера Бойко Борисов през изминалата година.

Едва в последните дни преди Коледа в политическия епос на 2009 г. успяха да се впишат водачите на "Атака" и РЗС - Волен Сидеров и Яне Янев. При това с невиждано постижение - пред смаяните погледи на представители на европейски посолства двамата лидери си размениха словесни крошета за сексуална ориентация (включително доказването й със съпруга и фенер), политическа безплодност, както и взаимни обвинения за зависимост от едно и също лице - бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.


Така назад в класацията, след силен старт, остана Ахмед Доган, който през първото полугодие се самопровъзгласи за човека, разпределящ порциите на баницата. 

Доскорошният лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски също имаше своите 15 минути слава с интервю, в което обясни, че има "бионично око", за да вижда всичко, но за сметка на това не е "крик", за да издига и сваля хората около себе си.

След като през 2008 г. се запомни с превъплъщението си на ватман в ретротрамвай, тази година лидерът на БСП Сергей Станишев трябваше да обяснява дали е зайче, извадено от ръкава на президента, или не. Все пак бившият премиер успя да прокара нов политически образ с призива си "Разследвайте кръга "Котараците" около Борисов".

"Слънцето изгрява над Синай както Бойко Борисов над детска градина"

възкликна бившият депутат Любен Дилов-син след посещение в Египет. С фразата му може да се опише изминаваща година, белязана с почти всекидневни медийни прояви на новия български премиер. Още преди парламентарните избори сериозните шансове на Борисов да оглави правителството привлякоха вниманието на чуждата преса, а в пространен репортаж френският "Монд" го описа като "харизматичен минотавър".

Освен че каза наскоро за себе си, че "спи, като ходи прав със затворени очи", двете предизборни кампании - за евродепутати и за Народно събрание, преминаха под знака и на наранения глезен на лидера на ГЕРБ. След като многократно обясни колко болезнена е травмата, накрая той  обяви с гордост, че е бил всички "и на куц крак". 
Няколко месеца след като пое ангажимента да ръководи правителството Борисов се оплака, че вече няма личен живот, не се храни редовно, дори вече и футбол не играе, за да не се обяснява после за "приятелски кръгове и котараци". Така единственото му останало развлечение бил шахът с охранителите, но пък те губели умишлено.
Премиерът затвърди през годината биткаджийския си имидж  и с разказа как набил гаджето на дъщеря си, след като я заварил да плаче (в отговор на въпрос кой е Стенли и дали той печели поръчки за метрото). "Майки от цял свят търсят Борисов да набие лошите гаджета на щерките си", обяви впоследствие с големи букви столична медия.

Борисов не пропусна да насочи вниманието и към характерната си корполентност, разказвайки също как на среща на премиерите от ЕС Силвио Берлускони "застана зад мен и започна с педи да ми мери гърба. Разтвори си ръцете и извика на всички в залата: "Ето това е премиер, не е като вас!"

Откакто е на власт, лидерът на ГЕРБ използва фразата "Ще ви направя предсрочни избори" при всеки опит за изразяване на несъгласие с действията му. Вместо това поиска:

"Само ме оставете на спокойствие и ще измъкна страната от кризата"

С вяра във всестранните умения на премиера лидерът на РЗС Яне Янев поиска от него "да му възстанови групата", след като тя се разпадна заради излизането на Марио Тагарински. "Утре някой може да поиска да се разведе и да дойде да ми каже да му върна жената", скара му се в отговор министър-председателят.

Пак на Борисов е заслугата в Народното събрание кюфтета вече да се наричат "кюфтаци". По време на първо четене на Закона за държавния бюджет, при което дебати така и не се състояха, първо съпредседателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова, а след това и премиерът обвиниха опозицията, че вместо да дебатират, се кикотели по коридорите, пиели кафенце и ядели кюфтаци в бюфета.

"Кулинарно" премина и второто четене на най-важния закон - за бюджета. Този път драмата беше с предварително запазените от ГЕРБ кюфтаци, така че за БСП останала само мусаката.

Самият бюджет седмици по-рано беше представен от финансовия министър Дянков като "малка постна пица", с което стана кръстник на нови предложения в менютата на пицариите. Този път дебати имаше  до късните среднощни часове, когато депутатът от "Атака" Венцислав Лаков възкликна:

"Заспивам, но продължавам да гласувам правилно"

За по-малко от половин година в българската политика Симеон Дянков също успя да се открои. Още в началото на политическата си кариера нарече "малоумни" идеите в доклад на икономически експерти на президента Георги Първанов. Освен малката постна пица той въведе във всекидневно обращение и израза "феодални старци", с който описа работещите в БАН.
 
Макар и с една фраза, лидерът на ДПС Ахмед Доган нанесе непоправими изборни щети на тройната коалиция с откровението си  "Аз разпределям порциите във властта... депутатите са никои". Колкото и да обясняваше след това, че фразата е извадена от контекста, политици и анализатори твърдят, че  това изречение е обърнало сериозно изборния резултат в полза на ГЕРБ.

Сериозните трусове в БСП също родиха немалко хапливи реплики. Дългогодишните опоненти на Сергей Станишев се възползваха от загубата на изборите, за да дадат воля на критиките си. "Кой е Сергей Станишев, кой го знаеше преди девет години, когато беше като зайче, извадено от ръкава на Георги Първанов?", попита Румен Овчаров преди партийния конгрес. А пред форума обяви:

"Станахме символ на дамски атрибут,

който като позор ще носим години наред", визирайки информацията за "червените прашки" на съветника на Станишев Азер Меликов. "Когато човек отвори медиите, вижда нашето мръсно бельо", коментира и Кирил Добрев в отворено писмо преди конгреса.

И по всички личи, че през 2010 г. шоуто ще продължи.

Премиерът Бойко Борисов е възпят от множество изпълнители, като някои от изпълненията са още отпреди парламентарните избори. По-известните от тях са:

Биляна и "Готин бенд" - "Въх, рамо, рамо" Ай са де!...
Въх, рамо, рамо на "Позитано" си имат, мамо, дерт!
Гледай сеир само - шушона, мамо, шъ им го спукат ГЕРБ!
Кът им спукат шушончетата, шъ им цъфнат мильончетътъ!
Въх, рамо, рамо, на "Позитано" си имат, мамо, дерт.
А са дее!!!
Бат Бойко, дай газ, изгрял е твоят звезден час!
Бой до дупка, глей само, леле, как трепкат на "Позитано"!

Екстра Нина и Никол и Нагона - "Тройна коалиция"
Пак сънувах луда страст, Бате Бойко между нас.
Леле, знаеш ли, Никол, как си го представям гол.
Сладък сън бе, мила Нина, ще ни бъде екстра трима.
Две блондинки, не една, покрай мъжката скала.
Припев:
Знам ще чукне там и тук генералския юмрук,
с тез широки рамена май ще чупи и ребра?!
Доста интересен пич, не прощава, ама хич,
сила, страст и власт накуп - конкуренция няма друг.
Бате Бойко, 100 процента ще ти вдигнеме процента!
С тебе в тройна коалиция скачаме без репетиция."

Радка Куршума - "Огнеборецо мой"
Огнеборецо, как те обичам, ще те подпаля със очи.
Че аз съм огън момиче, маркуча си към мен насочи (Х2)
Припев:
Ах огнеборецо мой, ти си супербой!
В мен пожара угаси
ах, мерси, ах, мерси - с френски акцент. (Х2)
ох, ох, айде,
айде огнеборецо, чакам те.

Сашка Васева - "Happy Birthday, мистър премиер" (пее се на английски и немски)
Tanzen miteinander - himmlisch ist die Nacht/x6/
Happy birthday Мister Premier/2x/
Frohe Lippen aufs Gesicht /2x/
Tanzen miteinander - himmlisch ist die Nacht /x6/

Наскоро от пресцентъра на ГЕРБ пък съобщиха, че поетесата Венета Бакалова е посветила на Борисов едно от стихотворенията си в стихосбирка "сакрална лирика".

Премиер, избран от народа
О, достолепни генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете  Де Пе Се (ДПС) пази ни!
Проправяй бъдния ни път напред,
за да застане нашата България
във Европейския съюз със чест,
да заблести като небесна лъчезария.
Да я приветстват всички! Светла вест!
Премъдри Господи Иисусе, благослови ти генерала и България!"
  
Юлиана КОЛЕВА
dnevnik.bg



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 862818
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930