Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2009 15:04 - Панагюрското златно съкровище
Автор: realist Категория: Изкуство   
Прочетен: 3047 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.07.2009 16:19



image
Панагюрище се подготвя да отбележи 60-та годишнина от откриването на Панагюрското златно съкровище. Съкровището се е превърнало не само в символ на Панагюрище, но и на културата на древните траки. Прославило е страната ни далеч зад граница. На 8 декември е предвидено по повод годишнината да бъде направено дарение на Историческия музей с копие на Панагюрското златно съкровище, изработено от злато и отговарящо точно на оригиналните съдове от съкровището.
  Препоръчвам ви да разгледате съкровището тук ... Със сигурност ще ви хареса.


Панагюрското златно съкровище, датира от края на IV-ти и началото на III в. пр.н.е. и е намерено през 1949 година на два километра южно от Панагюрище от тримата братя - Павел, Петко и Михайл Дейкови. Състои се от девет ритуални съда изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг. От надпис върху фиала е установено, че съдовете са изработени в град Лампсакос, който се намирал на Дарданелите на брега на Мала Азия.

imageЧетири от ритоните са оформени като глави или като предната част на животни. Украсата изобразява митологични сцени свързани с известни герои от древността. На един от ритоните е изобразен тържествения пир в чест на сватбата на Дионис с критската принцеса Ариадна. Други три изобразяват глава на Амазонка.

Най-интересен по форма и украса е големият амфоровиден съд. Дръжките му са оформени като борещи се помежду си кентаври, а двете отверстия за изливане на виното намиращи се в основата на съда са оформени като негърски глави. Между негърските глави е изобразена фигурата на детето Херакъл,борещо се със змията.


Предметите от Панагюрското съкровище са комплектовани като изключително богат и с висока художествена стойност сервиз за ритуални приношения. 

Не се знае по какъв път са достигнали до нашите земи тези предмети - като военна плячка или по пътя на търговски обмен, както и кой е бил техният собственик? Въпрос представлява и какво е принудило собственика да го скрие в земята? На всички тези въпроси точен отговор не можем да получим, можем само да гадаем, но това не ни пречи да им се наслаждаваме като на едни високо художествени и уникални свидетели на древността.
image
От второто си раждане на 8 декември 1949 година до днес съкровището триумфално шества в музеите и галериите на повече от 40 световни столици и градове - Рим, Париж, Лондон, НюЙорк, Москва, Берлин, Прага, Будапеща, Токио, Мексико сити, Ню Делхи, Монреал, Мадрид, Бостън, Детройт, Хелзинки ... Навсякъде по света то изтръгвало възхищение. Панагюрското съкровище и днес привлича вниманието на учените - археолози и изкуствоведи по света, с въпросите, които поставя, а липсата на еднозначен отговор създава атмосферата на тайнственост, която витае около него.


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: realist
Категория: Политика
Прочетен: 862883
Постинги: 154
Коментари: 446
Гласове: 790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930